Jedną z najbardziej cenionych we współczesnym rolnictwie wartości jest uprawa ekologiczna. Słyszymy o niej sporo, a systematycznie rośnie także grono konsumentów zainteresowanych zakupem oraz spożywaniem ekologicznie hodowanych zbóż, warzyw czy owoców. W przypadku jarzyn hodowla według tych zdrowych zasad zyskała największe uznanie wśród samych rolników.

Przestrzeganie norm ekologii pozwala bowiem uzyskać pewne przywileje właściwe dla eko-gospodarstw rolnych. Część z nich wiąże się na przykład z dodatkowymi dotacjami czy grantami. Decydując się na przestawienie gospodarstwa na tory ekologiczne, można brać udział w programach produkcyjnych związanych z produktami BIO.

Tym samym rolnictwo tego rodzaju może stanowić sposób, aby otworzyć się na nowe rynki i trafić do grup docelowych, które do tej pory były poza zasięgiem. Potencjał, jaki tkwi w tej materii jest naprawdę rozbudowany. Warzywa pozyskiwane na drodze upraw eko są smaczniejsze i zdrowsze, nie zawierają również pozostałości po chemicznych opryskach.

Pewną wadą ekologicznej uprawy warzyw jest niższa wydajność. Wynika ona z charakterystyki oraz zasad, jakie obowiązują. Nie można bowiem korzystać z syntetycznych nawozów ani środków ochrony roślin.

Nie wykorzystuje się pestycydów i w niektórych przypadkach nie ma mowy o sięganiu po obiekty modyfikowane genetycznie. Oznacza to, że uprawia się jedynie te odmiany warzyw, które nie są wynikiem badań nad GMO. Dla wielu konsumentów jest to ważny argument za tym, aby sięgnąć po konkretne produkty.