Wielu osobom kukurydza kojarzy się głównie ze Stanami Zjednoczonymi i trudno dziwić się tym skojarzeniom. USA tradycyjnie należą do najważniejszych w świecie producentów kukurydzy, która zresztą ma w tym kraju szerokie zastosowanie kulinarne i jest szalenie popularna jako produkt spożywczy. Kukurydza jest bogatym źródłem białka roślinnego, a także witamin i minerałów o korzystnym wpływie na ludzki organizm. Stanowi również surowiec, z którego można wytwarzać szereg interesujących produktów, które potem trafią do sprzedaży.

Mąka kukurydziana jest szalenie ceniona przez osoby na diecie bezglutenowej, ponieważ nie zawiera tego składnika. Makarony z mąki kukurydzianej są w ostatnim czasie bardzo popularne jako bezglutenowy zamiennik dla tradycyjnych makaronów z pszenicy twardej durum. Duże uznanie, jakim cieszą się wśród konsumentów, wynika też z ich doskonałego smaku. Płatki śniadaniowe z kukurydzy od wielu lat stanowią ważny element śniadań dla milionów osób na świecie.

Stanowią one bogate źródło żelaza oraz błonnika. Kluczowa z punktu widzenia wysokiej jakości plonów upraw kukurydzy jest gleba, na jakiej ona rośnie. Powinna mieć taką charakterystykę, aby kolby mogły się prawidłowo rozwijać – będą wtedy dorodne, a kiedy w pełni się rozrosną zachwycą konsumentów znakomitym smakiem ziaren. Roślina ta bywa podatna na niektóre choroby, a także na aktywność chwastów.

Dlatego należy zadbać o odpowiednią politykę oprysków, dobraną z punktu widzenia bezpieczeństwa upraw. Doświadczeni rolnicy najlepiej wiedzą, jakie rozwiązania będą na ich polach najlepsze.