Trudno wyobrazić sobie dietę współczesnego człowieka bez składników warzywnych. Generalnie warzywa towarzyszyły nam od zawsze. Uprawiono rozmaite w zależności od uwarunkowań klimatycznych, jednak niektóre z nich wpisały się w naszą dietę bardziej niż pozostałe. Jeśli trzeba by wymienić jedną roślinę jadalną zaliczaną do grona warzyw, która miałaby największą rolę do odegrania w żywieniu człowieka, z pewnością byłby to ziemniak. Kartofle są spożywane w dziesiątkach krajów świata, nierzadko stanowiąc jeden z kluczowych elementów diety.

Każdy rolnik zajmujący się hodowlą warzyw chce, aby jego plony były jak najbardziej obfite. Zależy to od licznych czynników. Musimy pamiętać, że rolnictwo jest aktywnością specyficzną i co za tym idzie, jest obarczone pewnymi czynnikami ryzyka. Problemy z pogodą mogą odbić się negatywnie na uprawach i sfera ta jest całkowicie poza kontrolą hodowców. Klęski żywiołowe zdarzają się co jakiś czas i nie ma nigdy gwarancji, że uprawy na tym nie ucierpią.

Czy to oznacza, że jedynie od pogody wszystko zależy? Nawet najlepsza aura nie wystarczy, jeśli uprawiane warzywa nie będą miały optymalnego zastrzyku składników odżywczych. Te są zawarte przede wszystkim w glebie, a konkretnie w próchnicy. Im więcej jej, tym lepiej dla wegetacji roślin jadalnych. Braki w składnikach odżywczych cechują ziemię o wyższym wskaźniku wyjałowienia. Wówczas należy pomóc naturze poprzez zastosowanie produktów uzupełniających, czyli po prostu nawozów.

Dostępne są rozmaite mieszanki, uzupełniające skład gleby o substancje mające na nią pozytywny wpływ.