Komponowanie diety dla zwierząt hodowlanych

Rolnictwo ma wiele twarzy. Niektórym kojarzy się ono przede wszystkim z produkcją roślinną, jednak nie tylko o niej należy mówić.
Owszem, zboża, warzywa czy owoce są szalenie istotne i zaliczamy je do absolutnie kluczowych produktów z punktu widzenia diety każdego człowieka. Jednak nie da się zaprzeczyć temu, że produkty pochodzenia zwierzęcego również mają ogromne znaczenie i sięgając po nie dostarczamy do swojego organizmu szeregu cennych składników.
Zwierzęta hodowlane są zatem istotnym elementem świata rolniczego i nie da się temu zaprzeczyć. Głównym celem hodowli zwierzęcej w rolnictwie jest pozyskiwanie dobrej jakości mięsa.
Do najpowszechniej spożywanych jego gatunków zalicza się drób (przede wszystkim kurczaka oraz indyka), wieprzowinę oraz wołowinę. W polskich warunkach spożycie tych trzech rodzajów mięsa jest największe, a przoduje mięso z kurczaka – z uwagi na relatywnie niską cenę i wartości odżywcze.
To, czy mięso będzie dobrej jakości zależy w największym stopniu od diety hodowanych zwierząt. W warunkach rolnictwa o wysokiej wydajności zwierzęta karmi się przede wszystkim gotowymi mieszankami pasz, które powinny dostarczać im odpowiedniej ilości składników odżywczych.
Często stosuje się również dodatki w postaci antybiotyków, które chronią inwentarz przed chorobami, ale mogą wpływać negatywnie na przyswajanie mięsa przez organizm człowieka. Najlepiej sięgać po mięso z upraw ekologicznych, ponieważ najczęściej jest ono wolne od udziału niepożądanych dodatków chemicznych.
Kategorie artykułów
Polecane artykuły

Zasady ekologicznej uprawy warzyw
Jedną z najbardziej cenionych we współczesnym rolnictwie wartości jest uprawa ekologiczna. Słyszymy o niej sporo, a systematycznie rośnie także grono konsumentów zainteresowanych zakupem oraz spożywaniem ekologicznie hodowanych zbóż, warzyw czy owoców. W przypadku jarzyn hodowla według tych zdrowych

Kiedy można stosować oprysk w przypadku samosiewu zbóż?
Można długo wymieniać rośliny, które w określonych przypadkach mogą stać się chwastami. Tak naprawdę zagadnienie chwastów jest dużo bardziej złożone niż mogłoby się wydawać, ponieważ w gruncie rzeczy rośliny zaliczane w ich poczet w innym kontekście mogą być traktowane jako coś bardzo wartościowego