Jak rozpoznać objawy alternariozy roślin?
Rośliny ozdobne oraz jadalne są narażone na szereg szkodliwych czynników, które mogą się ujemnie odbijać na procesie ich wegetacji i prowadzić do rozmaitych problemów związanych zarówno ze zdrowiem, jak i wydajnością upraw. Te procesy nie są bezpieczne ani korzystne dla roślin, dlatego warto im w efektywny sposób przeciwdziałać. Zagrożenie za strony chwastów możemy eliminować za pomocą oprysków herbicydami. Muszą być odpowiednio dobrane, aby eliminowały szkodniki, które w konkretnej sytuacji stanowią problem.
To, na co wpływu nie mamy, jest związane z pogodą. Pewne zjawiska klimatyczne, przede wszystkim zbyt niskie lub zbyt wysokie temperatury połączone z brakiem opadów, mogą uczynić uprawy całkowicie niewydajnymi i generować ogromne straty finansowe. Nie możemy jednak zrobić nic, aby wpłynąć na aurę, bo tu decydują w całej rozciągłości kwestie niezależne od człowieka. Inaczej jest z chorobami roślin, ponieważ z nimi możemy całkiem skutecznie walczyć za pomocą specjalnych preparatów.
Znajdują się wśród nich środki dedykowane do eliminowania alternariozy roślin. Aktualnie jest ona zaliczana do najczęściej występujących chorób grzybiczych. Dotyka pędów, liści, bulw i w niektórych przypadkach również owoców. Typowym objawem alternariozy jest występowanie koncentrycznych, lekko zapadających się plam.
Dość często w ich centralnej części można dostrzec plamy jaśniejsze, natomiast brzeg nekrozy jest silnie pofałdowany i wyraźnie odgraniczony od zdrowych elementów liści. Na powstałych suchych plamach pojawia się czarny nalot.
Kategorie artykułów
Polecane artykuły
Rola produktów uzupełniających w uprawie warzyw
Trudno wyobrazić sobie dietę współczesnego człowieka bez składników warzywnych. Generalnie warzywa towarzyszyły nam od zawsze. Uprawiono rozmaite w zależności od uwarunkowań klimatycznych, jednak niektóre z nich wpisały się w naszą dietę bardziej niż pozostałe. Jeśli trzeba by wymienić jedną roślinę
Uprawa i nawożenie buraków cukrowych i pastewnych
Buraki zaliczają się do warzyw o bardzo dużym znaczeniu dla przemysłu spożywczego, ale również dla naszych codziennych poczynań kulinarnych. Bulwy o intensywnie czerwonym kolorze mają w sobie wiele składników odżywczych, są cenione za doskonały smak, którym cieszymy się przede wszystkim spożywając t