Buraki zaliczają się do warzyw o bardzo dużym znaczeniu dla przemysłu spożywczego, ale również dla naszych codziennych poczynań kulinarnych. Bulwy o intensywnie czerwonym kolorze mają w sobie wiele składników odżywczych, są cenione za doskonały smak, którym cieszymy się przede wszystkim spożywając tradycyjną ćwikłę z chrzanem. Stanowi ona niezastąpiony dodatek do wielu dań mięsnych w kuchni polskiej – przede wszystkim do kotletów mielonych. Jednak trzeba też mieć na względzie, że aby buraki mogły trafić na nasze stoły, muszą najpierw zdrowo wyrosnąć, a to już zależy od rolników. Aktualnie buraki są hodowane praktycznie w całej Polsce. Nie mają zbyt dużych wymagań, a ich uprawa sama w sobie nie należy do zbytnio skomplikowanych.

Oprócz wspomnianych na początku buraków, z których produkowane są rozmaite przetwory, koncentraty do barszczu, surówki oraz sałatki, należy wspomnieć także o burakach cukrowych oraz pastewnych. Pierwsze stanowią surowiec niezbędny do produkcji tradycyjnego, białego cukru. Drugie natomiast są wykorzystywane jako pasza dla zwierząt. Wymagania uprawne buraków cukrowych oraz pastewnych nie są wysokie, co dla hodowców stanowi dobrą informację. Dzięki temu nie trzeba poświęcać tym roślinom aż tyle uwagi, a przede wszystkim można skoncentrować się na wydajności uprawy oraz znajdowaniu odbiorców na gotowy produkt rolny. Skupem buraków cukrowych zajmują się głównie zakłady wytwarzające cukier – to tam hodowcy buraka cukrowego kierują swoje kroki w pierwszej kolejności.

Burak pastewny jest natomiast przetwarzany w ramach gospodarstw lub dostarczany na przykład do zoo.